27juni2017

Sparen of beleggen.com

U bevindt zich hier: Home Blog Vermogenstoets zorgtoeslag vanaf 1 januari 2013

Vermogenstoets zorgtoeslag vanaf 1 januari 2013

Op zoek naar een alternatief voor uw lage spaarrente? Investeer in het MKB

zorgtoeslag-vermogenstoetsVanaf 1 januari 2013 wordt de vermogenstoets zorgtoeslag geïntroduceerd. Het recht op zorgtoeslag wordt daarmee afhankelijk van vermogen. Wat zijn de gevolgen van deze wijziging en wie hebben er in 2013 nog recht op zorgtoeslag?

 

 

Vermogenstoets zorgtoeslag

De vermogenstoets zorgtoeslag houdt in dat er geen recht meer op zorgtoeslag bestaat bij een bepaald vermogen. Voor 2013 is dat vermogen vastgesteld op het heffingvrije vermogen van box 3 in de inkomstenbelasting, vermeerderd met € 80.000. Met vermogen wordt hier bedoeld het vermogen dat in box 3 wordt aangegeven, met inbegrip van groene investeringen en durfkapitaal. De waarde van de eigen woning telt dus niet mee. Als peildatum voor 2013 zal 1 januari 2013 gaan gelden. De maatregel is met name bedoeld om mensen die de premie zorgverzekering makkelijk zelf kunnen betalen niet onnodig te laten profiteren van de zorgtoeslag.


Heffingvrij vermogen

Momenteel (2012) bedraagt het heffingsvrije vermogen € 21.139 voor een alleenstaande. Voor partners geldt dit bedrag twee keer, waardoor zij een vrijstelling hebben van € 42.278. Tevens geldt er voor mensen die ouder zijn dan 65 jaar nog een extra ouderenvrijstelling. Afhankelijk van het inkomen bedraagt deze ouderenvrijstelling maximaal € 27.984.

Bij partners zal de beperking van de zorgtoeslag pas gaan gelden bij een vermogen van meer dan € 122.278. Voor ouderen die recht hebben op de extra ouderentoeslag zal de zorgtoeslag beperkt worden bij een vermogen van maximaal € 178.246 (op basis van de vrijstellingen 2012 en afhankelijk van het inkomen).

Volgens het kabinet heeft deze maatregel gevolgen voor ongeveer 6% van de mensen die momenteel recht hebben op zorgtoeslag. De doelgroep die met name door deze maatregel wordt getroffen zijn mensen met een laag inkomen (zorgtoeslag is inkomensafhankelijk) en een hoog vermogen. Die kunnen bijvoorbeeld ouderen zijn of (ex)-ondernemers die zijn gestopt met hun bedrijf.

Goede maatregel? 

Ik denk dat dit een goede maatregel is. De zorgtoeslag is bedoeld voor mensen die moeite hebben om de premie voor de zorgverzekering te betalen. Omdat iedereen in Nederland recht zou moeten hebben op goede zorg, ontvangen de mensen die minder inkomen (en nu dus ook vermogen) hebben hiervoor een steuntje in de rug. Mensen met een goed gevulde spaarrekening hebben deze toeslag helemaal niet nodig. Wat vind jij?

Peter-Berg

Dit artikel is geschreven door Peter Berg.

Peter is een 30-jarige fiscalist, internet ondernemer en oprichter van sparenofbeleggen.com.

Hij leert jou alles over sparen, beleggen en persoonlijke financiën. Laat je niet leiden door adviezen van bedrijven die alleen hun eigen belang voorop stellen. Hier vind je de tips waar je echt iets aan hebt. Peter legt alles duidelijk en helder aan je uit.


Wie is online?

We hebben 19 gasten en geen leden online